lørdag 13. mars 2010

Korrupsjon, vanstyre og daarlige presidenter.

De landene vi har reist gjennom paa denne turen har overflod av vakker natur, spennede dyreliv og mulighet for store opplevelser. Landene er rike paa naturressurser og andre inntektsmuligheter, og skulle derfor hatt store muligheter for gode liv for innbyggerne, men manglende og daarlig styring gjoer at dette ikke er tilfelle. Vi tenker da paa korrupsjon, vanstyre og ujevn fordeling av rikdommen.


Vi har vaert saa heldige aa komme i ganske tett kontakt med noen av lokalbefolkningen i enkelte av landene vi har vaert i paa denne reisen. Det har gitt oss en mulighet til aa faa en naermere innsikt i hvordan landene fungerer, enn det man kanskje vanligvis faar som turist. Blant annet har vi hatt interressante samtaler med Werners kontakter.

Baade i Guatemala, Equador og her i Peru har vi hatt interessante samtaler og diskusjoner som vi opplever har gitt oss en interessant innsikt - og ofte skremmende om hvordan samfunnene fungerer (eller kanske heller - ikke fungerer).
Jeg har lyst til aa fortelle litt om det vi har hoert, men tar selvfoelgelig samtidig alle forbehold - vi er ikke journalister og har ikke drevet mye undersoekelser rundt temaene.



Korrupsjon er et begrep som gaar igjen i alle landene. Kanskje aller tydeligst her i Peru. Baade i Equador og her i Peru har vi hoert mange fortellinger om at bestikkelser er noedvendig for aa faa til en avtale, en kontrakt eller et moete med sentrale personer. Det er ogsaa en enkel sak aa skaffe seg et diplom, eller et avgangsvitnemaal fra et universitet, med de riktige stempler og underskrifter, det er bare et spoersmaal om penger.
Hva og hvem kan man stole paa??
Dette gjoer at det kan vaere vanskelig for norske bedrifter aa drive forretningsdrift her fordi dette gaar paa tvers av norsk regelverk og holdninger.

Mange her i Peru uttrykker at "landet er rikt, men folket er fattig". Det kommer bla av at store industribedrifter ikke betaler skatt til Peru, men at de for aa faa tillatelse til aa starte opp bedriften maa betale en bestikkelse("avgift") direkte til presidenten. Alle skatter gaar til regjeringen, som kun har fokus pa Lima. Det betyr bla at kommunene ikke faar de ressursene de har behov for. Et resultat vi har opplevd er manglende veivedlikehold. Det er - som vi har skrevet om tidligere - noen fantastiske veianlegg her, men en total mangel paa vedlikehold.


Peru er svaert rikt paa naturrressurser, har bla mange gruver, den stoerste solvgruve i verden, blandt de stoerste koppergruvene - gullgruver og mange andre gruver. Men samfunnet faar ingenting igjen for disse store ressursene - bortsett fra arbeidsplasser (som selvfoelgelig betyr mye).

Det er nesten som om ingenting er endret etter av spanierne kom og roevet solv og gull paa 1500-tallet. Naa roeves de samme ressursenen fra samfunnene av andre utlendinger!

Fujimori - tidligere president, sitter naa i fengsel . Fujimori var den presidenten som startet problemet med korrupsjon i Peru. Tidligere var det terrorfrykt som var problemt i Peru ("Lysende sti"), men korrupsjon var ikke noe problem. Korrupsjonsproblemet ble ikke borte med Fujimoris avgang som folket haapet og trodde, tvertimot, er det naa vaerre enn noen gang. F.eks blir ministre kjoept for aa stoeette presidentens forslag og man maa f.eks betale for aa faa moeter med folk i departementene hvis ikke blir ventetiden uendelig - om det da passer noengang.....

Alle mediene, unntatt en avis er styrt av presidenten. Internett og mobiltelefon er derimot fritt tilgjengelig og benyttes mye. Store deler av Perus befolkning bruker internett jevnlig, selv om de ikke har egen pc.

Alle vet om korrupsjonsproblemet, og alle snakker om det, og det gjennomsyrer hele samfunnet. Noen tar likevel den toeffe oppgaven med aa faa til endringer, og de oyner et haap ut fra de endringene som naa er gjort i Bolivia. Der sitter naa Morales som president, han er fra indianerbefolkningen og det er foerste gang i denne stillingen. Han har faatt gjennomfoert en del vesentlige endringer i konstitusjonen, noe vaare venner i Peru anser som positivt.

Noen andre eksempler: I Guatemala sitter den forrige presidenten i fengsel for underslag fra statskassa, og landets politisjef og sjefen for narkotikapolitiet er nylig fengslet for narkotikatrafikk.

Det er synd aa se at disse landene som har saa store potensialer, baade naar det gjelder naturressurser og mennesker, med rikdommer som skulle vaere tilstrekkelig til aa gi alle gode vilkaar, blir styrt av store egoister med fokus paa egen rikdom framfor en rettferdig fordeling til gode for det samfunnet de er valgt av og satt til aa styre.

1 kommentar:

  1. Man får dyp respekt for demokratiet når man hører slike historier Glenny. Det å være i en maktposisjon er nok mer krevende enn mange tenker, fordi det er så alt for lett å benytte makten feil. Alle er bare mennesker og lar seg duppere..med penger, prestisje eller "kunstige" venneskap...
    Grunnleggende respekt for alle mennesker er en forutsetning. Når den mangler skjer det lett..

    Gleder oss til dere er tilbake og kan fortelle mer med ord og bilder. Det er kommet mer snø her. Gled dere til det også. Flott vær...Det blir en knater påske.

    SvarSlett